poniedziałek, 27 maja 2019

Simit - tureckie bajgle

Ania zaprosiła mnie na swoje wydarzenie w wypiekaniu bajgli.
Piekłam już bajgle ale tamte trzeba było obgotować, teraz chętnie wypróbowałam przepis który pochodzi w bloga Moje Wypieki.
Bajgle są pyszne, mięciutkie, fajnie listkuje się ciasto.
Bardzo łatwe w formowaniu, idealne na kanapki czy same, polecam gorąco.
Bajgle.




Składniki: 10 sztuk
  • 650 g mąki pszennej dałam orkiszową jasną T 650
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 25 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych - dałam świeże
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Ponadto:
  • 1 szklanki sezamu
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 1/3 szklanki wody


Przygotowanie bajgli:
  • Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem.
  • Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam cukier, jajo, sól, wymieszałam.
  • Potem wlałam wodę, mleko z drożdżami i olej, wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Ciasto włożyłam do spryskanej olejem miski, nakryłam folią i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę. 
  • Moje po 30 minutach już uciekały z miski.
  • Wyjęłam ciasto na blat, chwilę wyrabiałam, potem podzieliłam je na 10 części.
  • Z każdego kawałka zrobiłam długo wałek - tak z 70 cm,
  • złożyłam go na pół i skręciłam.
  • Potem skręcony wałek zwinęłam w bajgla.
  • Każdego bajgla zanurzyłam w wodzie wymieszanej z melasą,
  • a potem w sezamie.
  • Układałam bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • i pozostawiłam pod przykryciem na 30 minut aby wyrosły.
  • Piekłam bajgle w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
  • Upieczone bajgle studziłam na kratce.


Smacznego.
Przepis MW.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa stodoła w Kazimierzu koło Łodzi

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger