Piekłam już bajgle ale tamte trzeba było obgotować, teraz chętnie wypróbowałam przepis który pochodzi w bloga Moje Wypieki.
Bajgle są pyszne, mięciutkie, fajnie listkuje się ciasto.
Bardzo łatwe w formowaniu, idealne na kanapki czy same, polecam gorąco.
Bajgle.
Składniki: 10 sztuk
- 650 g mąki pszennej dałam orkiszową jasną T 650
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 25 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych - dałam świeże
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 szklanki sezamu
- 1 łyżka melasy lub miodu
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie bajgli:
- Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem.
- Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam cukier, jajo, sól, wymieszałam.
- Potem wlałam wodę, mleko z drożdżami i olej, wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Ciasto włożyłam do spryskanej olejem miski, nakryłam folią i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Moje po 30 minutach już uciekały z miski.
- Wyjęłam ciasto na blat, chwilę wyrabiałam, potem podzieliłam je na 10 części.
- Z każdego kawałka zrobiłam długo wałek - tak z 70 cm,
- Układałam bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- i pozostawiłam pod przykryciem na 30 minut aby wyrosły.
- Piekłam bajgle w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
- Upieczone bajgle studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis MW.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa stodoła w Kazimierzu koło Łodzi |
2 komentarze
Dorotko wspaniale Ci się udały :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.