Zdjęcie zachęciło mnie do upieczenia i to był znakomity pomysł.
Ciasto jest delikatne, serowe, idealne na przyjęcia lub jako kanapka do pracy czy szkoły.
Polecam gorąco.
Kruche ciasto z gotowanym budyniem serowym.
Składniki: forma 23 x 23 cm
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 4 jaja
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowo - serowa:
- 1500 g sera - miałam mielony twaróg półtłusty
- 250 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jasnego budyniu
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie ciasta:
- Masło posiekałam z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Dodałam cukier, jaja i zagniotłam ciasto.
- Włożyłam do lodówki do wystudzenia.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wyjęłam ciasto z lodówki i podzieliłam na cztery równe części.
- Z każdej uwałkowałam placek wielkości formy 23 x 23 cm i każdą oddzielnie upiekłam.
- Jeśli macie 4 formy takie same, można to zrobić na raz.
- Placki piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut każdy.
- Placki wystudziłam.
Przygotowanie masy:
- Ser zmieliłam w maszynce do mięsa i włożyłam do dużego garnka.
- Włożyłam do garnka również masło i pozwoliłam mu się rozpuścić lekko podgrzewając.
- Jak masło się rozpuściło i wmieszałam je w ser, dodałam mleko, mąkę ziemniaczaną, cukier, zagotowałam ciągle mieszając.
- Potem zdjęłam z ognia i wmieszałam po jednym jajku, ponownie zagotowałam ciągle mieszając.
- Masa jest dość gęsta.
- Gorącą masą przełożyłam placki, czyli: na dno formy włożyłam jeden placek, na nim ułożyłam 1/3 masy, drugi placek, 1/3 masy, trzeci placek i reszta masy.
- Na wierzchu ułożyłam ostatni placek.
- Na placku położyłam papier i docisnęłam tak aby placki równo się ułożyły - u mnie tacka a na niej moździerz.
- Jak ciasto wystygło, zdjęłam obciążenie.
Przygotowanie polewy:
- Do garnka włożyłam składniki polewy i podgrzewając połączyłam je ze sobą.
- Polewą polałam wierzch ciasta.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis ze starej gazety.
"Podróże małe i duże"
Festiwal Sztuki Różnej - Aleksandrów Łódzki |
2 komentarze
Ale musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.