Powiem szczerze że tak pysznych rogali to ja dawno nie jadłam.
Bardzo delikatne i puszyste ciasto, ser idealnie słodki i pachnący wanilią, urosły jak szalone do nieba, są idealne.
Polecam gorąco do szkoły, pracy, na piknik, czy wycieczkę.
Pyszne rogale z serem waniliowym.
Składniki: 9 sztuk
- 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 250 - 300 g mąki pszennej T 650
- 300 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 100 ml oleju
- czarnuszka do posypania
- białko jaja do posmarowania
Nadzienie:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka suchych nasion wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże rozpuściłam w mleku z cukrem.
- Mąki: orkiszową i na początek 250 g pszennej wsypałam do misy robota.
- Dodałam sól, jajo, żółtko, mleko z drożdżami i cukrem oraz olej, wymieszałam do połączenia składników.
- Potem wyrabiałam na średnich obrotach około 5 minut, podsypując mąka pszenną aż ciasto stało się elastyczne i miękkie, nie kleiło się do rąk.
- Przełożyłam ciasto do miski natłuszczonej olejem, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
- Do miski wkruszyłam ser, dodałam wanilię i cukier i widelcem rozgniatałam a jednocześnie mieszałam.
Przygotowanie rogali:
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, chwilę zagniatałam.
- Podzieliłam ciasto na 9 równych części.
- Z każdej wałkowałam owalny placek.
- Nacięłam radełkiem placek jak na zdjęciu poniżej.
- Nakładałam porcję sera na część nie pociętą.
- Potem zwijałam rogale od strony nie naciętej w rulon.
- Zwinęłam roladę w księżyc/rogala i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarowałam rogale roztrzepanym białkiem i posypałam czarnuszką.
- Przykryłam rogaliki na blaszce i pozwoliłam im rosnąć jeszcze 15 minut.
- Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut, aż się zrumieniły.
- Studziłam rogale na kratce.
Smacznego.
Przepis ze Smakera.
Rogale z serem u innych: pełna lista w pon. wieczorem
Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Jaśminowa kuchnia
Dorcia w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Marta Furmaniak zdjęcie z FB
Buszująca w kuchni
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Dzięki wielkie za wspólnie spędzony czas <3
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Moniko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.