Mnie smakuje wychłodzona ale i an ciepło jest przepyszna.
Smarowidło do chleba z warzyw.
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryczka chili
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebulka dymka
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie pasty:
- Umyłam i osuszyłam warzywa.
- Cukinię i bakłażana pokroiłam w kostkę wraz ze skórką.
- Cebulkę posiekałam, tak samo jak i papryczkę chili.
- Na oliwie podsmażyłam cebulę i chili, potem dodałam cukinię i bakłażana, smażyłam 3 minuty, dodałam paprykę wędzoną, nakryłam pokrywką i dusiłam do miękkości jakieś 10 minut.
- Zdjęłam z ognia i dodałam obrane awokado, zmiksowałam na gładka pastę.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam.
- Przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.
- Może stać w lodówce około tygodnia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dzierżązna |
2 komentarze
Ta pasta jest genialna! świetnie smakuje ze świeżym pieczywem!
OdpowiedzUsuńIdealnie smakuje ze świeżym chlebem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.