Potem tą zaparkę łączy się z pozostałymi składnikami aby wyrosły pyszne i zdrowe buły.
Idealnie nadadzą się na II śniadanie do szkoły czy pracy, polecam gorąco.
Bułki z orkiszu na zaparce z chleba.
Składniki:
Zaparka - bibosz:
- 12 g mąki żytniej razowej
- 12 g startego suchego chleba
- 80 g wrzącej wody
- 8 i 1/2 g soli g soli
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g mąki orkiszowej razowej
- 140 ciepłej wody
- 4 g świeżych drożdży
- cała zaparka
- pół łyżeczki melasy z granatów
- 20 g oliwy z oliwek
Przygotowanie zaparki:
- Chleb starłam na tarce, dodałam wrzącą wodę, sól i mąkę i wymieszałam dokładnie.
- Odstawiłam bibosz na 5 minut aby napęczniał.
Przygotowanie bułek:
- Do misy robota wsypałam mąki, dodałam pokruszone drożdże, wlałam ciepłą wodę, oliwę i bibosz, dodałam melasę i dokładnie wymieszałam.
- Potem wyrabiałam 10 minut przy użyciu robota kuchennego.
- Można wyrabiać ręką ale wtedy należy maczać rękę w wodzie - ciasto nie będzie się lepiło - nie dosypujcie mąki bo bułki będą bardzo zbite.
- Potem odstawiłam ciasto na 2 godziny do wyrastania, co 30 minut składałam ciasto czyli bez wyjmowania z miski rozciągałam ciasto i składałam do środka i tak na cztery strony świata.
- Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i delikatnie zagniotłam, podzieliłam ciasto na 8 części, uformowałam podłużne bułki, ciasto jest dość luźne.
- Ja swoich bułek nie ważyłam i nie są równe, możecie jednak zrobić 8 równych bułeczek.
- Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrastania.
- Można je ułożyć pomiędzy fałdy ścierki i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a wewnątrz umieściłam w nim foremkę z wodą.
- Piekłam bułki z parą przez 15 - 18 minut, można piec bułki również na kamieniu.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa kamienica na ul Piotrkowskiej 106 w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.