Omlet jest puszysty, pożywny, pachnący latem i lasem, idealny na poranny posiłek.
Zachęcam do spróbowania.
Pieczarkowy omlet śniadaniowy.
Składniki:
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- ok. 10 cm kawałek kiełbasy z gęsią lub ulubionej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 jaja
- sól morska
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie śniadania:
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Kiełbasę pokroiłam w plastry.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
- Posiekałam bazylię.
- Jaja rozkłóciłam widelcem z solą.
- Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam kiełbasę, chwilę smażyłam i wrzuciłam na patelnię pieczarki.
- Smażyłam aż pieczarki się zrumieniły, posoliłam, wymieszałam i zdjęłam z patelni.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wlałam napowietrzone jaja, smażyłam na średnim ogniu aż lekko podrósł.
- Wtedy na górę omletu włożyłam podsmażone pieczarki z kiełbasą, nakryłam pokrywka i smażyłam aż brzegi omletu się przyrumieniły.
- Zsunęłam na talerz i posypałam grubo bazylią.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa kamienica w Chmielniku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.