Omlet jest leciutki, piankowy i smakuje obłędnie, polecam na śniadanie czy obiad.
Słodki omlet na śniadanie.
Składniki: 1 omlet
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki orkiszowej T 630
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- dżem z całych wiśni
- truskawki
- cukier puder
Przygotowanie omletu:
- Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.
- Na koniec dodałam ksylitol i jeszcze chwilę ubijałam.
- Dodałam żółtka i ponownie ubiłam.
- Na koniec dodałam mąkę i delikatnie łopatką wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej, wylałam masę, smażyłam na średnim ogniu aż omlet się zrumienił pod spodem a potem przewróciłam delikatnie na drugą stronę.
- Podałam z dżemem z wiśni, posypany cukrem pudrem i truskawkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabudowa dawnego Zadzimia woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.