Do szkoły, pracy, uczelni, na wycieczkę rowerem czy na szlaku.
Polecam gorąco.
Mazurek dobry na wszystko.
Składniki: blaszka 21 x 31 cm
Kruche ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 50 g ksylitolu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g białej czekolady
- 250 g bakalii: rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, skórka pomarańczowa, liofilizowane maliny
- 1 słoik - 300 ml dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Zimne masło posiekałam z mąką i proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, dalej siekałam.
- Teraz dodałam jaja i śmietanę i zagniotłam ciasto.
- Blaszkę wysmarowałam masłem i wylepiłam dno, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 25 minut aż ciasto lekko się zrumieniło.
- Wyjęłam, wystudziłam.
Przygotowanie masy czekoladowej:
- Czekoladę połamałam, włożyłam do miski, dodałam 1/3 szklanki mleka i rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam.
- Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem a jak przestygło dodałam mleko w proszku i zmiksowałam na gładką masę, aby nie było grudek.
- Do masy dodałam przestudzoną czekoladę, zmiksowałam.
- Na koniec dodałam bakalie, wymieszałam.
- Pozostawiłam w lodówce do lekkiego stężenia.
Wykończenie ciasta:
- Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy a na nim tężejącą masę czekoladową.
- Wstawiłam do lodówki do całkowitego wychłodzenia.
- Potem idealnie się kroi.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Sandomierzu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.