Teraz jednak tagine nie tylko przygotowywane jest w tym naczyniu.
U mnie danie przygotowane na patelni.
Danie jest aromatyczne, delikatne a ryba znakomita, polecam do spróbowania.
Tagine z ryby z Maroka.
Składniki: 4 porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- duża szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 i 1/4 szklanki bulionu rybnego
- 500 g filetów z dorsza czarnego - czarniaka
- 50 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 łyżka pokrojonej cytryny kiszonej
- 3 łyżki posiekanych listków kolendry
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kasza kuskus do podania
Przygotowanie tagine:
- Cebulę obrałam i posiekałam.
- Rybę umyłam i osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę 3 cm.
- Posiekałam cytrynę, osączyłam oliwki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej cebulę ok. 10 minut aż zmiękła ale nie zrumieniła się.
- Teraz na patelnię włożyłam szafran, cynamon, mieloną kolendrę, kminek, kurkumę i smażyłam jeszcze 30 sekund.
- Dodałam pomidory i bulion rybny, wymieszałam a potem dusiłam pod przykryciem przez 15 minut.
- Zdjęłam pokrywkę i gotowałam jeszcze przez 25 minut.
- Do sosu włożyłam teraz kawałki ryby, delikatnie aby się nie rozpadła, nakryłam pokrywka i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodałam oliwki, kiszoną cytrynę, kolendrę, delikatnie przemieszałam.
- Podałam z kaszą kuskus.
Smacznego.
Danie kuchni marokańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy przy dworku Marii Konopnickiej w Bronowie |
2 komentarze
To wychodzi na to, że ryba gotowała się 5 minut, dobrze zrozumiałem?
OdpowiedzUsuńTak dobrze, smacznego
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.