Szparagi nadają daniu wykwintności, ryż kremowości, cukinia przyjemnie chrupie pod zębem.
Danie idealne, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Risotto ze szparagami.
Składniki: 4 - 6 porcji
- 500 g zielonych szparagów
- 1 pełna łyżka masła
- 1 cukinia
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 3/4 szklanki ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie risotto:
- Szparagom ułamałam zdrewniałe końcówki a także odkroiłam kwiatki.
- W małej ilości wody osolonej i z odrobiną cukru gotowałam posiekane na plasterki szparagi, kwiatki wrzuciłam dosłownie na 2 minuty, wyłowiłam je łyżką cedzakową a resztę gotowałam 6 minut aż prawie się rozpadły.
- Po ugotowaniu wyjęłam je z wody i zmiksowałam z 1/4 szklanki płynu z pod gotowania.
- Cukinię pokroiłam w ćwierćplastreki i poddusiłam na maśle, aż trochę zmiękła.
- Bulion podgrzałam i trzymałam na maleńkim ogniu.
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Potem na patelnię wsypałam ryż i smażyłam aż zrobił się szklisty.
- Na patelnię wlałam teraz wino i ciągle mieszając pozwoliłam aby wino wchłonął ryż.
- Teraz łyżka po łyżce wlewałam gorący bulion i mieszając czekałam aż ryż wchłonie płyn.
- Po około 15 minutach ryż powinien być gotowy, czyli nadal al'dente ale już nabierał konsystencji kremowej.
- Teraz dodałam pure ze szparagów i gotowałam jeszcze 3 minuty.
- Dorzuciłam cukinię i gotowałam 2 minuty.
- Zdjęłam patelnię z ognia i wrzuciłam parmezan, liście mięty i mieszałam aż ser się rozpuścił.
- Już na talerzu ułożyłam na risotto kwiatki szparagów.
Przepis z książki "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel
"Podróże małe i duże"
Eklektyczny pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Oo, dawno nie jadłam risotto.
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy to zmienić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.