Powolne gotowanie w tłuszczu, wywodzi się z tradycji kulinarnej południowo - zachodniej Francji.
Mięso konfitowane, można było przechowywać w chłodzie nawet do trzech miesięcy.
Obecnie konfituje się mięsa: kacze, gęsie i inne dla walorów smakowych.
Zachęcam do spróbowania takiej ośmiornicy, jest kremowa, delikatna i pyszna.
Ośmiornica confit z ziemniakami.
- 600 g odnóży z ośmiornicy - miałam mrożone
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- olej do konfitowania - ok. 800 ml
Do podania ziemniaki pieczone:
- ok. 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziół włoskich
- odrobina soli
Przygotowanie ośmiornicy:
- Odnóża ośmiornicy umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, osuszyłam.
- Olej wlałam do niedużego garnka i mocno rozgrzałam.
- Temperatura jest odpowiednia gdy zanurzona ośmiornica zaczyna od razu skwierczeć.
- Włożyłam kawałki ośmiornicy do gorącego tłuszczu i gotowałam na maleńkim ogniu ok. 30 - 40 minut w zależności od wielkości odnóży.
- Ośmiornica jest ugotowana jeśli wbity w nią nóż wchodzi jak w masło.
- Wyjęłam mięso na talerz, oprószyłam solą, pieprzem i papryką słodką.
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki obrałam, umyłam, osuszyłam i blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie.
- Odcedziłam, odparowałam.
- Wyjęłam je na brytfankę, oprószyłam solą, posypałam ziołami i skropiłam oliwą.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C około 20 minut.
- Podałam ośmiornicę z ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Autko rodem z PRL-u |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.