Aromatu temu daniu też nie brakuje, a smak jest obłędny, zachęcam do spróbowania.
Czarny ryż jest zdrowszy niż biały a do tego fajnie można skomponować danie, polecam go.
Czarny ryż i kolorowe warzywa.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 200 g dyni hokkaido
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1/2 średniego brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka worcestershire
- 1 łyżeczka sriracha
- 2 łyżki oliwy
- 2 - 3 łyżki pestek granatów do posypania
- 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu czarnego
- 50 ml wytrawnego białego wina
Przygotowanie potrawki:
- Pokroiłam wszystkie warzywa.
- Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w dużą kostkę.
- Dynie obrałam i pokroiłam wraz ze skórką w taka samą kostkę ok. 2 cm.
- Cebulę pokroiłam w dużą kostkę i posiekałam czosnek.
- Ryż zalałam dużą ilością lekko osolonej wody i gotowałam do miękkości ok. 25 - 30 minut, trzeba sprawdzać.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i czosnek - 2 minuty.
- Teraz dodałam paprykę, dynię i smażyłam 5 minut.
- Teraz na patelnie włożyłam różyczki brokuła, dodałam sos rybny, sos worcestershire oraz sos sriracha, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
- Wlałam wino i gotowałam aż odparowało.
- Podałam ryż na talerzu z potrawką z warzyw, posypałam pestkami granatu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kałowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.