Użyłam tutaj fusilli - świderki - buraczkowego ale doskonale sprawdzi się zwykły makaron.
Obiad znakomity na talerzu więc zapraszam gorąco.
Świderki z sosem bobowym.
Składniki:
- 250 g makaronu fusilli buraczkowego
- 2 szklanki bobu mrożonego lub świeżego
- 100 g bekonu
- 2 średnie pory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie makaronu:
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
- Po odcedzeniu włożyłam go do garnka i trzymałam w cieple.
- W garnku zagotowałam wodę a do wrzącej wrzuciłam bób, gotowałam 5 minut, odcedziłam, obrałam.
- Bekon pokroiłam w drobna kostkę, pora umyłam, oczyściłam i pokroiłam w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam bekon i pora, smażyłam jakieś 8 - 10 minut.
- Wlałam do garnka śmietankę, skórkę otartą z cytryny i gotowałam 2 - 3 minuty.
- Do śmietanki wrzuciłam bób, doprawiłam solą i pieprzem.
- Wymieszałam z makaronem.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek Józefa Ozgi Michalskiego w Ciekotach |
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam bób:)
OdpowiedzUsuńTo, to danie by Cię urzekło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.