Fajnie byłoby zacząć ją przyrządzać w naczyniu które potem można wstawić do piekarnika np. w żeliwnej patelni.
Szybkie i pyszne danie na śniadanie, polecam.
Jarmużowy omlet pieczony.
Składniki:
- 3 - 4 liście jarmużu
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 125 g tartego sera żółtego
- 1 pomidor pokrojony na plasterki
Przygotowanie frittaty:
- Jarmuż umyłam, osuszyłam i oderwałam listki od twardych łodyżek.
- Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
- Jaja wybiłam do miski, roztrzepałam widelcem z mlekiem.
- Na patelni - u mnie żeliwna rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek, krótko 30 sekund, dodałam porwane listki jarmużu i lekko docisnęłam, nakryłam pokrywką i dusiłam 4 minuty aż lekko zwiędły.
- Teraz wlałam masę jajeczną, posypałam startym serem i smażyłam 2 minuty.
- Na wierzchu położyłam plastry pomidora i wstawiłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarnika, na 10 - 13 minut, bez przykrycia.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.