Bułki znikają w błyskawicznym tempie.
Mój wnusio zajadał aż Mu się uszy trzęsły, a i córce i zięciowi posmakowały.
Robi się je błyskawicznie, można zamieniać mąki, można dodać zioła, albo ulubione przyprawy.
Ja będę kombinowała jeszcze na różne sposoby, potem Wam opiszę jak wyszło.
Można je wypiekać z dziećmi, wnukami, będzie fajna zabawa a maluchy poznają tajniki kulinarne.
Tymczasem zapraszam na bułeczki które wybrałam sama do Wypiekanie na śniadanie.
Przepis Jamie'go opublikowany na blogu Lipkowy Domek.
Bułeczki według przepisu Jamie'go Olivera.
Składniki: 12 - 14 bułeczek
- 500 g mąki - dałam orkiszową jasną T 630
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 opakowanie 7 g suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
- duża szczypta sody
- 600 ml letniej wody
- oliwa do smarowania foremek
Przygotowanie bułek:
- Mąkę, sól, sodę, cukier i drożdże wsypałam do miski i wymieszałam.
- Potem dolałam wodę, wymieszałam do połączenia składników, nie za długo.
- Ciasto nie jest za gęste.
- Odstawiłam ciasto na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Foremki na muffiny wysmarowałam oliwą i przy użyciu dwóch łyżek nałożyłam do nich ciasto, do wysokości 3/4 foremki.
- Bułeczki wstawiłam do nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam 30 - 35 minut aż się ładnie zrumieniły.
- Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis: Jamie Oliver
Bułki Jamie'go u innych:
Dorcia w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Małgorzata Reichman zdjęcie na FB
Katarzyna Nowak zdjęcie na FB
Jaśminowa kuchnia
"Podróże małe i duże"
Drewniany dworek w Kołacinie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.