I tak oto zajadaliśmy przepyszne łódki tureckie z polską botwinką.
Botwinkę kochamy a w połączeniu z chrupiącym ciastem będzie idealne danie.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Pide z botwinką.
Składniki: 4 sztuki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 7 g suchych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki wody
Nadzienie:
- 1 pęczek botwinki
- 1 por
- kilka czarnych oliwek
- 150 g sera feta
- sok z połowy cytryny
- sól morska - opcjonalnie
- pieprz świeżo mielony
- oliwa do smażenia
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wsypałam mąkę, drożdże, sól, cukier, wlałam oliwę i dodałam wodę.
- Zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Zrobiłam z ciasta kulę, włożyłam ją do naoliwionej miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowanie nadzienia:
- Pora pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam aż lekko zmiękł, potem dorzuciłam posiekana botwinkę, smażyłam kilka minut, lekko posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny.
- Zdjęłam patelnię z ognia, wkruszyłam fetę i dodałam pokrojone na połówki oliwki, wymieszałam.
Przygotowanie łódeczek:
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 4 części.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Z każdej części ciasta wałkowałam podłużny placek, na środku ułożyłam 1/4 nadzienia, zawinęłam boki do góry a na brzegach skleiłam tworząc łódkę.
- I tak wszystkie 4 części.
- Ułożyłam łódki na blaszce do pieczenia.
- Piekłam pide w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 12 - 15 minut aż ładnie się zrumieniły.
- Podałam od razu.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Kiełbaska w Kościelcu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Przypuszczam, że są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
O tak Łucjo, są pyszne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.