Kamut uprawiano w starożytnej Mezopotamii i Egipcie.
Wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna.
Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak.
Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w:
- selen o działaniu antyoksydacyjnym,
- cynk dla ogólnej odporności organizmu,
- kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne
- magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego
- kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B
Jedliśmy ją na ciepło bo tak smakuje najlepiej, polecam gorąco.
Sałatka z kamutem i ogórkami.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki pszenicy kamut
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona długa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 1/2 szklanki marynowanej cebulki perłowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 kapusta chińska pac choi
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ogórki zielone bez skóry i pestek
Przygotowanie sałatki:
- Pszenicę wsypałam do garnka, zalałam dużą ilością wody i ugotowałam do miękkości, trwało to około godziny.
- Odcedziłam pszenicę.
- Papryki pokroiłam w dużą kostkę, cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Posiekałam obrany czosnek.
- Kapustę pokroiłam w paski a ogórki obrałam ze skórki i wycięłam pestki, pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej papryki, cebulę i czosnek i trwało to jakieś 8 minut.
- Teraz na patelnie wlałam sos sojowy, worcestershire, posoliłam delikatnie.
- Dorzuciłam kapustę, ogórki, marynowaną cebulkę i smażyłam 2 minuty.
- Na koniec dodałam pieprz cayenne i wsypałam ugotowany kamut, wymieszałam i od razu podałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Kątach Rybackich |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.