Chleb jest prosty w wykonaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na wyrośnięcie.
Jeśli macie mocny zakwas to kwestia 3 - 5 godzin.
Zaczynamy zatem wypiekanie, zapraszam.
Prosty chleb z melasą, na zakwasie.
Składniki:foremka 31 x 14 cm
- 1000 g mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 20 g soli
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 3 łyżki melasy z granatów
- 800 g wody źródlanej, filtrowanej lub niegazowanej mineralnej
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i wymieszałam.
- Teraz dodałam drożdże i sól i ponownie wymieszałam.
- Do miski wpadły teraz mąka, otręby i melasa, wymieszałam wszystko na gładkie ciasto.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
- Chleb wyrośnie do wysokości foremki i czasami jest to 3 godziny a czasami 5, zależy od temperatury pomieszczenia.
- Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Królowa się kłania - Róża |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.