Lubicie chińskie dania? My uwielbiamy i czasami tak szybko i sprawnie w naszej kuchni powstają takie przepyszne dania.
Zachęcam do gotowania razem ze mną.
Danie chińskie z makaronem ryżowym i owocami morza.
Składniki:
- 100 g makaronu chińskiego ryżowego typu noodle
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 10 cm białej części pora
- 1 marchew
- 1/2 średniej cukinii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 225 g mieszanki owoców morza - kalmary, krewetki, małże
Przygotowanie dania:
- Makaron zalałam wrzącą osoloną wodą, nakryłam miskę talerzem i pozostawiłam na 5 minut.
- Cebule obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek po obraniu pokroiłam w plastry.
- Pora natomiast po umyciu pokroiłam w półplastry.
- Marchew, umyłam i pokroiłam w słupki 3 cm długości.
- Cukinie umyłam, osuszyłam i wraz ze skórką pokroiłam w zapałkę.
- W głębokiej patelni albo w woku rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei, najpierw cebulę, pora i czosnek, chwilę, jakieś 3 minuty.
- Teraz wrzuciłam marchew i cukinię, smażyłam kolejne 3 minuty.
- Dodałam sos sojowy, ostrygowy i smażyłam następne 3 minuty.
- Na koniec włożyłam owoce morza - miałam mrożone, wcześniej je rozmroziłam - mieszałam cały czas i smażyłam 5 minut.
- Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem czarnym.
- Odcedziłam makaron i podałam z mieszanką z woka.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Fale Morza Bałtyckiego - Kąty Rybackie |
2 komentarze
Przepyszne i szybkie danie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.