Można je serwować w przerwach, między innymi daniami, albo wazę z zupą postawić na stole wraz z innymi potrawami.
Zupy spotyka się rozmaite - gęste, klarowne, z dodatkiem pierożków lub bez.
Można je jeść jako przystawkę lub jako przekąskę - są pyszne.
Zapraszam zatem na przepyszną, tradycyjną chińską zupę.
Zupa po chińsku z kurczakiem i jajem.
Składniki: 4 porcje
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu z wina ryżowego
- 1000 ml bulionu drobiowego
- 1 por
- 1/2 średniego brokuła
- 125 kurczaka ugotowanego - 1 duży pojedynczy filet
- 180 g pieczarek
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- odrobina sosu chili
- chili w proszku
Przygotowanie zupy:
- Brokuła podzieliłam na różyczki, pora oczyściłam i pokroiłam na plasterki.
- Pieczarki pokroiłam w plasterki a kurczaka ugotowałam i poszatkowałam.
- Zagotowałam w garnku wodę z octem i solą i delikatnie wbijałam po 1 jaju do wrzącej wody.
- Po minucie wyjęłam jaja na talerz.
- W drugim garnku zagotowałam bulion, dodałam pora, brokuły, kurczaka, pieczarki i sherry, doprawiłam do smaku sosem chili.
- Gotowałam zupę przez 10 - 15 minut.
- Dodałam delikatnie ugotowane wcześniej jajka i gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Zupę przelałam do talerzy, posypałam odrobiną chili i od razu podałam.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kurozwękach |
2 komentarze
Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.