Wyrazisty smak chrzanu, kremowa konsystencja, lekko kwaskowa, lekko pikantna, przepyszna.
Zrobiłam ją na święta ale będę robiła często i polecam gorąco.
Zupa chrzanowa.
Składniki:
- 1200 ml bulionu lub wywaru z parzenia białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 5 średnich ziemniaków
- 4 białe kiełbasy
- 1 łyżka majeranku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 5 jaj na twardo
- ok. 10 cm kawałek korzenia chrzanu lub mały słoiczek gotowego
- garść rzeżuchy do podania
- ew. sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie zupy:
- Sparzoną kiełbasę pokroiłam w plasterki.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekałam.
- Boczek pokroiłam w kostkę.
- Starłam chrzan na tarce o małych oczkach.
- Jaja ugotowałam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i czosnek.
- Do bulionu wrzuciłam ziemniaki, boczek i gotowałam 15 minut aby ziemniaki zmiękły.
- Dodałam teraz podsmażony czosnek z cebulą, pokrojoną kiełbasę i gotowałam 5 minut.
- Na koniec doprawiłam pieprzem i dodałam starty chrzan, u mnie dużo ale tutaj jak lubicie.
- Można dodać chrzan starty ze słoika.
- Dodałam roztarty w dłoniach majeranek, kwaśną śmietanę i wymieszałam, zdjęłam z ognia.
- Na talerzu podałam z pokrojonymi w cząstki jajami, grubo posypane rzeżuchą.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Tarnobrzegu woj. podkarpackie |
1 komentarze
Ale smakowicie wygląda, narobiłaś mi smaka a biała kiełbasa w zamrażarce czeka:):)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.