Ma bardzo czekoladowy smak i smakuje wyśmienicie.
Popełnijcie sobie ten deser a nie pożałujecie.
Czekoladowy budyń po turecku.
Składniki: 4 porcje
- 125 ml wody
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 185 g cukru - ja dałam 100 g cukru trzcinowego
- 50 g gorzkiego kakao
- 1000 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- jogurt naturalny lub bita śmietana do podania
Przygotowanie deseru:
- Wlałam wodę do garnka o gruby dnie.
- Wsypałam obie mąki i dokładnie wymieszałam.
- Dodałam teraz cukier i kakao i trzepaczką dokładnie wymieszałam a by nie było grudek.
- Postawiłam garnek na ogniu i ciągle mieszając aby składniki się rozpuściły, wlałam mleko i esencję waniliową.
- Gotowałam nie dopuszczając do wrzenia przez minute, może dwie.
- Przelałam deser do pucharków, wystudziłam w lodówce.
- Podałam w jogurtem naturalnym.
Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Chmielniku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.