Ot tak połączyłam placki pełnoziarniste z sosem sezamowym i awokado a efekt zachwycający.
Polecam "Śniadanie Mistrzów", będziecie zachwyceni.
Placki pełnoziarniste z awokado i sosem sezamowym.
Składniki:
- 4 placki tortilli pełnoziarniste
- 1 dojrzałe awokado
- 2 - 3 łyżki cebulki marynowanej złotej
- nieduża laska cienkiej kiełbasy
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 4 - 5 ogórków konserwowych
- Sos z tahini:
- 3 i 1/2 łyżki jasnej pasty tahini
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 mały ząbek czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie sosu:
- Do miseczki włożyłam tahini, wlałam sok z cytryny, dolałam trochę wody i mieszałam aż sos osiągnął konsystencję miodu.
- Zawsze można dolać więcej wody jeśli jest za gęsty.
- Wcisnęłam do sosu czosnek i doprawiłam do smaku solą, wymieszałam.
Przygotowanie placków:
- Kiełbasę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na suchej patelni.
- Ogórki pokroiłam w skośne plastry.
- Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry i pokroiłam w plastry.
- Każdy placek podgrzałam na suchej patelni, posmarowałam sosem, ułożyłam na nim plastry awokado, cebulki marynowane, plastry kiełbasy, plastry ogórka i posypałam startym serem.
- Zwinęłam w rulon i zaraz podałam.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kaplica św. Anny w Pińczowie |
2 komentarze
Coś dla mnie. Uwielbiam takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli, Dorotko:)
Pozdrawiam Łucjo, zabieraj i zajadaj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.