Lekko owocowe nuty nadają tutaj soczewicy znakomitego smaku i aromatu.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Meksykańskie danie z soczewicą i owocami.
Składniki: 4 porcje
- 125 g brązowej lub zielonej soczewicy
- około 1000 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duże cierpkie jabłko
- 1/4 średniego ananasa świeżego
- 2 średnie pomidory
- 1 banan - średnio dojrzały
- sól morska
- pieprz cayenne
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie dania:
- Obrałam i pokroiłam w kosteczkę cebulę a czosnek po obraniu pokroiłam w pasterki.
- Jabłko miałam Debór - kwaśne i cierpkie obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Obrałam ze skóry ananasa, wycięłam zdrewniały środek i pokroiłam w dużą kostkę.
- Pomidory pokroiłam w kostkę a banana na plastry.
- Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam soczewicę i gotowałam aż stała się al'dente - nie może się rozgotować, a trwało to około 30 minut.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
- Potem dodałam jabłko i smażyłam aż stało się miękkie, dodałam ananasa, chwilę podgrzewałam.
- Teraz dodałam pomidory i gotowałam aż sos stał się gęsty.
- Odcedziłam soczewicę, zostawiając 150 ml płynu.
- Soczewicę dodałam na patelnię, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem cayenne tak jak lubimy.
- Jeśli danie jest za gęste wystarczy dodać pozostawionej z gotowania soczewicy wody.
- Gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam ponownie, dodałam banana, wymieszałam.
- Podałam posypane natkę pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Spacerując uliczkami Chmielnika |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.