Mięso delikatne a w tej wersji smakuje idealnie, polecam gorąco.
Zachęcam do spróbowania takiej wersji obiadu.
Ryż z polędwiczką wieprzową po chińsku.
Składniki: 4 porcje
- 150 g długoziarnistego ryżu
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych - arachidowego
- 1 duża cebula
- 250 g polędwicy wieprzowej
- 6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 pomidory
- 60 g ugotowanego groszku
- 2 jaja
Przygotowanie dania:
- Pomidory pokroiłam w drobna kosteczkę.
- Cebulę obrałam i pokroiłam na ósemki a czosnek zmiażdżyłam, pieczarki zaś pokroiłam w plastry.
- Polędwicę pokroiłam w skośne plastry.
- Jaja ubiłam widelcem.
- Ryż ugotowałam w dużej ilości wrzącej wody aż stał się al'dente.
- Odcedziłam, przepłukałam i ponownie odcedziłam.
- W woku rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną cebulę i polędwicę i smażyłam ciągle mieszając 3 - 4 minuty aż zmieniła kolor.
- Dodałam grzyby i czosnek i smażyłam kolejną minutę.
- Dodałam sos sojowy i cukier i smażyłam kolejne 2 minuty.
- Dodałam ryż, pomidory i groszek i dobrze wymieszałam.
- Przełożyłam mieszankę do ogrzanego naczynia a do woka wlałam roztrzepane jaja.
- Smażyłam 2 - 3 minuty aż prawie się ścięły, wtedy dodałam ryż i smażyłam jeszcze minutę.
- Wyłożyłam danie na talerz i natychmiast podałam.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Pomnik gęsi w Chmielniku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.