Pewnie nie ma znaczenia jakie owoce użyjecie ale powiem nieskromnie że z borówkami jest mega.
Przepis znalazłam na blogu u FiK-a i tak jak napisał Szymon upieczone borówki delikatnie pękają pod naporem języka tworząc piękne doznania - tak jest faktycznie.
Polecam zatem sernik na wszelkie okazje, dodam że jest tylko delikatnie słodki i mega kremowy.
Sernik pieczony z borówkami.
Składniki: tortownica 22 cm
- 700 g twarogu śmietankowego - miałam President
- 500 g creme fraiche - miałam 30 % kwaśną śmietanę z Jogo
- 60 g cukru pudru - dałam ksylitol
- 5 jaj
- 60 g skrobi ziemniaczanej - dałam mąkę ziemniaczaną
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g borówek
- masło do natłuszczenia formy
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie sernika:
- Do misy malakser/miksera dodałam ser, śmietanę, ksylitol, jaja, wanilię, sól i mąkę i zmiksowałam na gładką masę.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem, boki również, natłuściłam masłem.
- Masę serową wlałam do tak przygotowanej tortownicy i rozsypałam na wierzchu połowę borówek, nie trzeba wciskać one same się zapadną.
- Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 130 C i piekłam jeszcze 60 minut.
- Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam go tam jeszcze leciutko uchylając drzwiczki na 2 godziny.
- Potem wyjęłam go z piekarnika, całkowicie wystudziłam a na noc wstawiłam do lodówki do wychłodzenia.
- Przed podanie posypałam sernik resztą borówek i oprószyłam cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty: żonkile i narcyzy |
4 komentarze
Uwielbiam borówki i serniki jeszcze bardziej ,pychotka Dorotko
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie.
UsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.