Polecam wszystkim wypróbowanie przepisu.
Pure z dyni do nabycia w marketach, jest ok.
Zaczynamy robić super sernik.
Dyniowy sernik.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 80 g masła
- 150 g ciemnych herbatników Petit Beurre Blacky
- 670 g twarogu tłustego
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 i 1/2 szklanki pure z dyni
- 3 jaja
- 1 budyń waniliowy - proszek - 42 g
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- sos czekoladowy do polania
- kulki zbożowe do dekoracji
Przygotowanie spodu:
- Ciastka pokruszyłam malakserem, można to zrobić wałkiem do ciasta.
- Masło rozpuściłam i połączyłam z pokruszonymi ciastkami.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na dno wysypałam herbatniki i dobrze ugniotłam.
- Twaróg zmiksowałam malakserem aż powstał kremowy ser - można użyć sera z wiaderka.
- Dodałam do sera śmietankę, miksowałam aż masa stała się puszysta.
- Dodałam po jednym jaju stale miksując i cukier.
- Teraz dodałam pure dyni, zmiksowałam.
- Na koniec dodałam proszek budyniowy i wymieszałam.
- Masę wylałam na spód z ciastek.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami na 60 minut.
- Potem wystudziłam i wstawiłam na noc do lodówki.
- Nie jest to konieczne ale smakuje znacznie lepiej jak jest schłodzony.
- Polałam sosem czekoladowym i posypałam kulkami zbożowymi.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół pw. Chrystusa Króla w Krajno Parcele |
2 komentarze
czytam ten przepis na sernik,ale nie ma napisanego,kiedy dodać tę masę z dyni?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, zaraz po dodaniu jaj. Dziękuję za wyłapanie błędu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.