Tak oto usmażyłam takie bułeczki z patelni, pyszne, puszyste i bardzo smakowite.
Kiedyś smażono je na płycie pieca kuchennego, dziś wystarczy patelnia.
Jeszcze ciepłe są przepyszne.
Bułki z patelni - proziaki.
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 250 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie proziaków:
- Jaja wymieszałam z kefirem, cukrem i solą.
- Dodałam połowę mąki i lekko zagniotłam.
- Teraz dodałam resztę mąki i sodę i zagniotłam delikatnie zagniotłam lekkie ciasto.
- Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 1 cm i wycięłam krążki - szklanką lub foremką.
- Przykryłam krążki ciasta ściereczką i odstawiłam na 10 minut aby podrosły.
- Piekłam je na suchej patelni na średnim ogniu przez 4 - 5 minut z jednej strony.
Smacznego.
Przepis kuchni Podkarpacia.
"Podróże małe i duże"
W porcie w Krynicy Morskiej |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.