Wydana została w 1975 roku.
Stałam się jej szczęśliwą posiadaczką dzięki temu, że jakiś wielbiciel książek nie wyrzucił ich na śmietnik, tylko wyniósł na stryszek i czekała na mnie.
Jest reliktem PRL - u, jest tym czego nie było wówczas.
Książka jest zbieraniną potraw ze wszystkich stron świata.
Autor napisał, dodam że to rok 1975:
"Duże powodzenie - jakim cieszą się w naszym kraju restauracje: chińska, bułgarska, węgierska lub żydowska oraz "kąciki" obcych kuchni, wprowadzone do naszej gastronomii - świadczy że Polacy, chociaż przywiązani do swoich tradycyjnych potraw, chętnie jedzą przysmaki innych narodów."W książce autor podał przepis na potrawy pochodzące z 5 kontynentów.
I jak napisał niektóre przepisy wymagają użycia składników które tylko czasami pojawiają się na naszym rynku np. krewetki, ananasy, oliwki, mączka kokosowa albo takie których nie ma u nas w sprzedaży np. przyprawa curry, kapary.
I tak minęły 44 lata i wszystkie te składniki na naszych półkach leżą i proszą się aby je zakupić, świeże i pachnące.
Jak pisze autor musiał modyfikować niektóre przepisy bo nie miał np. sosu sojowego, który niezbędny jest w kuchniach azjatyckich i w zamian użył przyprawę do zup maggi.
W każdym rozdziale opisana jest kuchnia danego kraju bądź regionu, bardzo profesjonalnie.
"Sztuka kulinarna - jak słusznie zauważył nasz znakomity prozaik i koneser dobrego jadła, Wojciech Żukrowski - jest cząstką kultury każdego narodu."Mnie urzekły bardzo 3 rozdziały kuchni narodów których w chwili obecnej już nie ma.
Są to kuchnie Jugosławii, Czechosłowacji i Związku Radzieckiego.
Cieszę się bardzo że właśnie ta książka trafiła w moje ręce.
Wypróbuję kilka przepisów bo mnie zauroczyły a jak dania zrobię to Was poinformuję.
To perełka wśród moich książek kucharskich.
Tytuł: "Potrawy z różnych stron świata"
Autor: Maciej Erwin Halbański
wydanie II
Wydawnictwo "WATRA"
Warszawa 1975 rok
stron: 296
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.