Na śniadanie do pudełka dla dzieci i dorosłych, na deser do kawy, herbaty lub czystka.
Proste w wykonaniu, szybko się smażą i nic tylko zajadać.
Ja podałam z syropem daktylowym.
Racuszki/placuszki z ricotty z bananami.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g serka ricotta
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- około 1/4 szklanki mleka
- 2 banany
Przygotowanie placków:
- W jednej misce wymieszałam sól, cukier i mąkę, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszałam mleko, jaja, olej lub rozpuszczone masło i ricottę.
- Połączyłam obie miski i dokładnie wymieszałam.
- Banana pokroiłam w plastry.
- Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wkładałam po 2 łyżki masy na placuszek.
- Smażyłam na średnim ogniu jakieś 2 minuty, położyłam na placku 2 plasterki banana, wciskając go w placuszek, chwile smażyłam i przewróciłam na drugą stronę na kolejne 2 minuty.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym, podałam z syropem daktylowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dom Buta Łódź ul. Piotrkowska - zabytek |
1 komentarze
Fajny pomysł, bo z jabłkami chwilowo nie mogę, więc zrobię z banbanem.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.