Mają niesamowity, głęboki smak śliwek i karmelu, są wyśmienite.
Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghii.
Ziemniaki z karmelem i śliwkami pieczone na rumiano.
Składniki:
- 1000 g mączystych ziemniaków np. bryza
- 120 ml gęsiego smalcu
- 150 g miękkich suszonych śliwek bez pestek
- 90 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy
- 50 ml lodowatej wody
- sól morska
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki.
- Gotowałam je w osolonej wodzie 5 - 6 minut, odcedziłam i odparowałam.
- Gęsi smalec podgrzałam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół lub 220 z termoobiegiem, aż zaczął dymić.
- Ziemniaki ostrożnie przełożyłam do brytfanki z gorącym smalcem, przemieszałam aby każdy ziemniak pokrył się smalcem.
- Wstawiłam brytfankę na najwyższą półkę piekarnika na 50 - 60 minut aż ziemniaki stały się chrupiące i nabrały złotego koloru.
- Od czasu do czasu przewracałam ziemniaki na druga stronę.
- Gdy ziemniaki były już prawie gotowe, odlałam z brytfanki tłuszcz a ziemniaki posypałam solą i dodałam śliwki, wymieszałam.
- Wstawiłam z powrotem do piekarnika na 15 minut.
- Teraz zajęłam się karmelem.
- Cukier wsypałam na suchą patelnię i postawiłam ją na małym ogniu.
- Nie mieszałam patelnią tylko czekałam aż cukier stopił się i nabrał karmelowego koloru.
- Wtedy zdjęłam patelnię z ognia i wlałam na patelnię lodowata wodę aby cukier przestał się gotować.
- Uwaga! bardzo pryska i jest gorący.
- Postawiłam patelnię z powrotem na ogniu i gotowałam aż wszystkie grudki się rozpuściły.
- Tuż przed podaniem wymieszałam ziemniaki i śliwki z karmelem i podałam od razu.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.