Tak przygotowana pieczeń jest soczysta, krucha, aromatyczna.
Zachęcam do przygotowania na świąteczny stół.
Cielęcina pieczona w winie.
Składniki:
- 1500 g szynki cielęcej
- sól do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie pieczeni:
- Mięso umyłam, osuszyłam, natarłam solą, włożyłam do siatki - można zasznurować.
- Do miski przecisnęłam czosnek, dodałam zioła i przyprawy i miód, wymieszałam.
- Mięso włożyłam do miski z marynatą i natarłam nią mięso.
- Miskę z mięsem włożyłam do lodówki na 3 - 4 godziny, można na całą noc.
- Potem wyjęłam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Przełożyłam do naczynia do pieczenia, podlałam winem, wlałam resztę marynaty.
- Piekłam pod przykryciem przez 1 godzinę i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu zostawiłam na 10 minut na desce aby mięso dojrzało, zdjęłam siatkę i pokroiłam w plastry.
- Polałam sosem z pieczenia.
- Można jeść na ciepło do obiadu lub jako wędlinę do kanapek.
Smacznego.
Przepis od Ewa Wachowicz.
"Podróże małe i duże"
Szkoła Podstawowa/dawny Ratusz w Strykowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.