Czereśnie miałam jeszcze zamrożone więc je wykorzystałam do zrobienia naleśników z serem i owocami właśnie.
Takie połączenie jest pyszne, polecam gorąco.
Ser i czereśnie w naleśnikach.
Składniki: 8 naleśników
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 500 g tłustego twarogu
- 3 łyżki miodu
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 3 łyżki pestek dyni
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 1 szklanka wypestkowanych czereśni - miałam mrożone
Przygotowanie naleśników:
- Ciasto zrobiłam wieczorem dnia poprzedniego i wstawiłam je do lodówki.
- Naleśniki dzięki temu były bardzo delikatne i bardzo elastyczne.
- Do miski wlałam wodę, mleko, olej i zmiksowałam z jajami.
- Potem wsypałam mąkę i ponownie zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Wstawiłam do lodówki, powinno odpocząć choć godzinę.
- Przygotowanie farszu:
- Twaróg zmiksowałam ze śmietanką i miodem na gładki krem, dodałam pure z dyni i ponownie wymieszałam.
- Dodałam żurawinę, skórkę pomarańczową, wymieszałam.
- Do farszu dałam połowę czereśni.
- Naleśniki piekłam bez tłuszczu, smarowałam je farszem, zwijałam w pakieciki i posypałam pestkami słonecznika, żurawiną i resztą czereśni.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa "Lipy" w Uroczysku Porszewice |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.