Szybki przepis i choć w oryginale są krewetki a ja użyłam langustynek to i tak smakuje wybornie.
Przepis Agnieszki Mielczarek.
Homarzec lub langustynka to skorupiak wielkością pomiędzy krewetką a homarem, smakuje wybornie i warto ją zajadać.
Zaczynamy gotowanie?
Makaron z lanustynką i sosem mascarpone.
Składniki:
- 6 pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 200 g makaronu bezglutenowego fusilli z burakiem
- garść kiełków lucerny
- 2 pomidory
- 8 langustynek
- sól morska
- pieprz
- 2 szczypty chili
- 1/3 szklanki białego wina
- 4 łyżki mascarpone
- 1 łyżka natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie dania:
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i trzymałam w cieple.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki, cukinie pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam cebulę a pomidory pokroiłam w kostkę.
- Langustynki oczyściłam, umyłam, osuszyłam.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę, podsmażyłam pieczarki, zdjęłam z patelni.
- Dodałam cebulkę na patelnię podsmażyłam, dodałam cukinię i pomidory, smażyłam chwilę.
- Langustynki podsmażyłam na drugiej patelni na odrobinie masła i oliwy aż zrobiły się różowe.
- Włożyłam je do warzyw, wlałam wino i gotowałam chwilę aż sos lekko zgęstniał.
- Wyjęłam langustynki a na patelnie włożyłam ser mascarpone, wymieszałam, dodałam pieczarki, natkę, sok z cytryny, kapary, sól i pieprz, wymieszałam.
- Już na sam koniec wymieszałam wszystko z makaronem, wyłożyłam na talerz, posypałam kiełkami i na wierzchu ułożyłam langustynki.
Smacznego.
Przepis Agnieszka Mieczarek z "Tuba Smaku"
"Podróże małe i duże"
Pałac Radziwiłów w Rytwianach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.