Przepis pochodzi z książki "Andaluzja Ole! Victorii Twead.
Danie jest aromatyczne jak już pisałam, smakuje obłędnie, kurczak jest soczysty z chrupiącą skórką, polecam.
Hiszpański kurczak z papryką i pieprzem.
Składniki: 4 porcje
- 8 kawałków kurczaka - u mnie udka
- 10 ząbków czosnku
- 1 duża gałązka świeżego tymianku
- 1 szczypta rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego tłuczonego pieprzu
- 50 g sherry
- oliwa z oliwek
Przygotowanie kurczaka:
- Do moździerza wlałam 2 łyżki oliwy, dodałam posiekany czosnek, zioła, pieprz, paprykę i dolałam sherry.
- Utłukłam wszystko na pastę i dobrze wymieszałam.
- Jeśli jest za suche należy dolać oliwy aby była pasta.
- Kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania i na wierzch nałożyłam pastę.
- Piekłam kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub można kurczaka grillować.
- Podałam z pomidorami i kaszą.
Smacznego.
Przepis z książki "Andaluzja Ole!" Victorii Twead.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworek w Chmielniku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.