Kasza to znakomity błonnik tak potrzebny dla naszego organizmu.
Polecam gorąco nie tylko na wiosnę ale i przez cały rok.
Kasza z pieczarkami i sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 jajo
- 3 szklanki bulionu
- olej do podsmażenia
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 720 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżka ziela kocanki
- szczypta cukru trzcinowego
- sól morska
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego z karczku
- pieprz czarny
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie kaszy:
- Kaszę wysypałam na płaski talerz i wymieszałam z roztrzepanym jajem.
- Pozostawiłam do wyschnięcia kilka razy mieszając.
- W garnku rozgrzałam olej, podsmażyłam kaszę a potem zalałam ją bulionem - uwaga pryska.
- Gotowałam 15 minut aż kasza była al'dente.
Przygotowanie sosu:
- Cebulę i czosnek posiekałam.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki.
- Na patelni podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę, potem dodałam mięso i smażyłam aż z mięsa zrobiły się małe grudki.
- Wlałam wówczas passatę pomidorową i przyprawy i zioła i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Podałam sypką kaszę z sosem pomidorowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Jarząbkach woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.