poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Kasza z sosem pomidorowym, pieczarkami i karczkiem

Pyszne danie, idealnie pasujące na obiad czy wczesną kolację.
Kasza to znakomity błonnik tak potrzebny dla naszego organizmu.
Polecam gorąco nie tylko na wiosnę ale i przez cały rok.
Kasza z pieczarkami i sosem pomidorowym.


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 jajo
  • 3 szklanki bulionu
  • olej do podsmażenia

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 720 ml passaty pomidorowej
  • 1 czubata łyżka ziela kocanki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól morska
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego z karczku
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie kaszy:

  • Kaszę wysypałam na płaski talerz i wymieszałam z roztrzepanym jajem.
  • Pozostawiłam do wyschnięcia kilka razy mieszając.
  • W garnku rozgrzałam olej, podsmażyłam kaszę a potem zalałam ją bulionem - uwaga pryska.
  • Gotowałam 15 minut aż kasza była al'dente.

Przygotowanie sosu:

  • Cebulę i czosnek posiekałam.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki.
  • Na patelni podsmażyłam na oliwie czosnek i cebulę, potem dodałam mięso i smażyłam aż z mięsa zrobiły się małe grudki.
  • Wlałam wówczas passatę pomidorową i przyprawy i zioła i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Podałam sypką kaszę z sosem pomidorowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Jarząbkach woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger