Fajne dodatki takie jak awokado i chorizo sprawiają że smak jest niesamowity, polecam.
Jeśli nie macie dziś obiadu, polecam jajka po meksykańsku.
Jajka po meksykańsku na tortilli.
Składniki: 4 porcje
- 4 tortille kukurydziane
- 1 awokado
- sok z limonki lub cytryny
- 180 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki masła lub wody do podgrzania tortilli
- 4 jajka
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 łyżka cebulki dymki - posiekanej
- ulubiona salsa
Salsa:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 - 5 ogóreczków konserwowych pikantnych
- 2 łyżki konserwowych cebulek żółtych
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie salsy:
- Pokroiłam w małą kosteczkę ogórki, pomidory i cebulę, wymieszałam.
- Dodałam sól, pieprz i marynowaną cebulkę i dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie dania:
- Na patelni na maśle lub bez tłuszczu ale skropione wodą podgrzałam placki tortilli.
- Każdą podgrzaną tortillę zawijałam w ściereczkę aby nie wystygła.
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połowy, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
- Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na patelni, potem ułożyłam na wszystkich podgrzanych plackach.
- Jaja usmażyłam na maśle - sadzone.
- Na każdym placku ułożyłam salsę, awokado i jajo, posypałam serem feta.
- Posypałam kolendrą i dymką.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Bodzentynie |
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.