Będzie idealne na rodzinne imprezy, na święta czy do kawy z przyjaciółmi.
Zróbcie na Wielkanoc będzie znakomite.
Łatwo się je robi a smakuje wybornie, polecam.
Ciasto z czekoladą - Góra lodowa.
Składniki: forma 25 x 35
Biszkopt:
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej T 650
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe - proszek po 38/40 g
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka z górką
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki wody
- 200 g masła
- około 200 g okrągłych małych biszkoptów
Przygotowanie biszkoptu:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę, dodawałam po trochu cukier i dalej ubijałam.
- Gdy piana była sztywna dodawałam po 1 żółtku cały czas miksując.
- Wsypałam do ubitej masy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszałam łopatką.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam masę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Upieczony odstawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie budyniu:
- 2 szklanki mleka wlałam do garnka, 1 szklankę mleka wymieszałam z proszkiem budyniowym i żółtkami.
- Mleko w garnku zagotowałam z cukrem i wlałam do niego mleko z żółtkami.
- Ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam minutę, odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
- Miękkie masło utarłam na puszysty krem i po łyżce dodawałam budyń ciągle miksując aż powstał gładki krem.
Składanie ciasta:
- Biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
- Pierwszy włożyłam z powrotem do formy i wyłożyłam na niego połowę masy budyniowej.
- Przykryłam masę drugim blatem a na niego wyłożyłam resztę masy.
- Ja miałam małe biszkopciki więc układałam je całe, jeśli macie większe trzeba je przekroić na połówki.
- Biszkopty układałam jeden obok drugiego na sztorc.
Przygotowanie polewy:
- W garnku rozpuściłam masło z wodą i cukrem.
- Do ciepłej masy wsypałam 2 szklanki mleka w proszku i ciągle, intensywnie mieszając rozprowadziłam je w gorącej masie.
- Masę podzieliłam na dwie części.
- Do jednej dodałam łyżkę mleka w proszku a do drugiej kakao, wymieszałam i na zmianę polewałam biszkopty.
- Ja najpierw masą ciemną a potem białą.
- Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamkowe w Biesiekierach woj. łódzkie |
2 komentarze
Ale smakołyki. Jak Ty zachowujesz po tym wszystkim, taka szczupła sylwetkę.
OdpowiedzUsuńHa ha ha no właśnie że ciężko Ewa, ale trochę pobiegam, jak ja to mówię: pofikam nogami, czyli ćwiczenia, cukier zastępuję ksylitolem i jest nieźle. Dzięki Ewcia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.