Podjęłam wyzwanie i chleb jest na stole, raczej był, taki pyszny.
Razem z moją córką, wnuczkiem Tymkiem i Przemkiem zjedliśmy jak ciasto do herbaty.
Ten chleb smakuje jak chałka, jest przepyszny, pulchny, mięciutki, idealny na słodko z dżemem, miodem.
Następnym razem upiekę bez cukru aby był bardziej wytrawny, kroi się łatwo, nie kruszy, warto go upiec.
Przepis na chleb pochodzi z bloga Stonerchef.
Maślany chleb tostowy.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm góra
- 420 - 450 g mąki pszennej T 650
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 opakowania suszonych drożdży - 14 g
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie chleba:
- Masło rozpuściłam w garnku, dodałam mleko i podgrzewałam aż mikstura będzie miała ok. 30 C.
- Jeśli nie macie termometru to tyle aby palec włożony w mleko odczuwał ciepło, nie gorąco.
- Przelałam mleko z masłem do misy robota, dodałam drożdże i cukier i wymieszałam tak aby na powierzchni utworzyła się pianka.
- Odstawiłam na 5 minut.
- Potem dodałam sól i jajo, wymieszałam i powoli wsypywałam mąkę aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
- Wyrabiałam na 2 biegu robota.
- Można to oczywiście zrobić ręcznie, nie ma problemu, pamiętajcie aby wygniatać ciasto dopóty, dopóki ciasto nie będzie elastyczne.
- Utworzyłam z ciasto podłużny bochen, włożyłam go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
- Foremkę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 10 - góra 20 minut.
- Chleb urośnie do wysokości foremki.
- Potem nacięłam chleb żyletką i spryskałam wodą.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
- Uwaga! nie zjedzcie całego od razu bo pachnie obłędnie i nie można przejść koło niego obojętnie.
Smacznego.
Przepis od Stonerchef.
Chleb tostowy piekły:
Buszująca w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Agata zdjęcie na FB
Ale piecze i gotuje
Czarna od kuchni
Matka Wariatka
Ania z Jaśminowej kuchni
Dorcia w kuchni
Ania w jaśminowej kuchni
Słodko - słone
Buszująca w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Agata zdjęcie na FB
Ale piecze i gotuje
Czarna od kuchni
Matka Wariatka
Ania z Jaśminowej kuchni
Dorcia w kuchni
Ania w jaśminowej kuchni
Słodko - słone
"Podróże małe i duże"
Pałac Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie |
3 komentarze
Lubię wszystko co można szybko przygotować:))chlebuś wygląda smakowicie:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój chleb! Nie dałam rady w weekend, ale wygląda tak cudnie, że może się zbiorę w sobie ;)
OdpowiedzUsuńZbierz się zbierz, warto Becia, jest pycha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.