Kombinuje, eksperymentuję a potem mieszam, odważam, wyrabiam by na końcu zjeść pyszny chleb.
Teraz tym przepisem dzielę się z Wami.
Chleb prosty wykonaniu ale za to jaki pyszny, ziarna powodują że jest zdrowy i polecam gorąco.
Pszenny zakwasowiec z ziarnami.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 80 g wody
- 80 g mąki żytniej razowej T 2000
Chleb:
- 1000 g bio mąki pszennej chlebowej T 1050
- cały zaczyn jw.
- 1/2 szklanki złotego lnu + do posypania
- 1/2 szklanki czarnuszki + do posypania
- 20 g soli
- 900 g wody źródlanej, niegazowanej mineralnej lub filtrowanej
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, wsypałam mąkę i wlałam wodę, wymieszałam dokładnie.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 12 - 14 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Do miski z zaczynem dodałam wodę i sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam czarnuszkę i złoty len oraz mąkę.
- Wymieszałam aż powstało jednolite ciasto.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto chlebowe.
- Foremki nakryłam folią spożywczą posmarowaną od strony chleba olejem aby potem nie przywarło.
- Pozostawiłam do wyrastania na 4 - 5 godzin, czasami dłużej.
- Chleb musi wyrosnąć do wysokości foremek.
- Wyrośnięty chleb spryskałam wodą i posypałam na zmianę czarnuszką i złotym lnem.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 20 - 30 minut - do suchego patyczka.
- Po wyjęciu chleba z foremek spryskałam go wodą, studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa "Lipy" w Porszewicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.