Zrobiłam, zajadam się i polecam także wszystkim miłośnikom śledzi.
Te śledzie będą idealne na wielkanocny stół.
Jeśli nie lubicie ostrych potraw wystarczy nie dodawać tyle harrisy i będzie ok.
Śledź po arabsku z orientalnymi przyprawami.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 100 g suszonej moreli niesiarkowanych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka za'ataru
- 1 łyżeczka harrisy w proszku
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka zielonego pieprzu
- 150 ml oleju
Przygotowanie śledzi:
- Śledzie moczyłam 3 godziny w zimnej wodzie, 2 razy zmieniając wodę.
- Osuszyłam je i pokroiłam w skośne paski.
- Morele zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 15 minut, potem odlałam wodę i pokroiłam je w paseczki.
- W misce wymieszałam olej, za'atar, harrisę, koncentrat pomidorowy, miód i zielony pieprz.
- Do miski włożyłam śledzie i dokładnie ale delikatnie przemieszałam aby całe śledzie były pokryte marynatą.
- Układałam śledzie w słoiku na przemian z morelami.
- Wstawiłam słoik ze śledziami na 2 dni do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wzgórze katedralne - Frombork |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.