Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Zupa jest pyszna, pożywna, aromatyczna, naprawdę polecam.
Zupa z fasolką szparagową i zacierkami.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z kości i warzyw
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 2 - 3 średnie ziemniaki
- 5 - 6 łyżek mąki pszennej T 650 na zacierki
- 1 małe jajo do zacierek
- woda do zacierek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej na zasmażkę
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 30 %
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia marchew
- sól morska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka domowej bulionetki
- 1 łyżka przyprawy myśliwskiej
Przygotowanie zupy:
- Fasolkę umyłam, odcięłam końce i pokroiłam na kawałki 3 cm.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Obrałam umyłam marchew i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Marchew, ziemniaki i fasolkę wrzuciłam do dużego garnka, zalałam wywarem mięsnym i gotowałam 15 minut do miękkości.
- Z jaja, mąki i wody zagniotłam ciasto i urywając po kawałeczku zrobiłam zacierki, wrzucałam je do garnka, gotowałam 5 minut.
- Cebulę obrałam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, podsmażyłam cebulkę, dodałam mąkę i zasmażyłam, dodałam do zupy.
- Do garnka z zupą wlałam także śmietanę, dodałam groszek i przyprawy, gotowałam 5 minut.
- Na koniec doprawiłam solą do smaku i posypałam posiekaną natką.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębscy "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Sierpniowy zachód słońca - Śladków Mały |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.