Skąd ta nazwa, nie wyjaśniono, ja tylko napiszę że zupa jest bardzo pyszna, pożywna i idealna na przedwiośnie.
Polecam do wypróbowania, lubicie zupy? my uwielbiamy.
Brukselkowa zupa "Damazy".
Składniki:
- 1500 ml wywaru z kości i warzyw
- 500 g brukselki
- 2 - 3 łyżki bobu - może być mrożony
- 1 średni ogórek konserwowy
- 2 średnie marchewki
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka domowej bulionetki
Przygotowanie zupy:
- Brukselkę oczyściłam, umyłam, większe główki przekroiłam na pół.
- Brukselki i bób włożyłam do garnka, zalałam wywarem mięsnym i ugotowałam do miękkości.
- Ogórka pokroiłam w półplasterki tak samo jak kiełbasę.
- Marchewkę obrałam, umyłam pokroiłam w plasterki.
- Marchew, ogórka i kiełbasę dodałam do zupy i gotowałam 10 minut.
- Cebulę obrałam, posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju.
- Teraz dodałam do cebuli mąkę, zasmażyłam i wlałam do zupy.
- Dodałam do zupy także keczup, wino, sól, pieprz, tymianek, czarny pieprz, bulionetkę.
- Gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam do smaku solą.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata"
"Podróże małe i duże"
Wrześniowe jabłuszka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.