Polecam delikatną rybę na obiad czy wczesną kolację.
Ryby w naszym domu to podstawa, a Wy jadacie ryby? warto bo są skarbnicą kwasów omega 3, niezbędnych dla naszego organizmu.
Polecam łupacza bo ryba jest pyszna z cebulą i jogurtem.
Zapiekany łupacz w jogurcie.
Składniki:
- 500 g filetów z łupacza
- 1 cebula
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta przyprawy garam masala
- szczypta pieprzu cayenne do smaku
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1/8 szklanki twardego pokrojonego masła
- sól morska
- pieprz czarny
- pomidorowe tortille do podania
- kolendra do posypania
Przygotowanie ryby:
- Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki i ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego.
- Filety pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na cebuli.
- W misce wymieszałam wszystkie przyprawy z jogurtem i sokiem z cytryny, cukrem i olejem.
- Przyprawiłam solą i pieprzem.
- Mieszanką polałam rybę tak aby sos dostał się także pod spód potrawy.
- Naczynie przykryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut lub do momentu aż ryba i cebula zmiękła.
- Zlałam sos z pieczenia ryby do rondelka i odparowałam do około 3/4 szklanki.
- Zestawiłam z ognia i dodawałam po kawałeczku masło, ciągle ubijając aż sos stał się kremowy.
- Tortille przekroiłam na trójkąty i podsuszyłam na suchej patelni, podałam z rybą.
Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień i głodomór wiewiórka na śniadaniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.