Łatwy w wykonaniu, szybki w robocie, jedyne co trzeba zrobić wcześniej, najlepiej dzień - to upiec biszkopt.
Biszkopt wtedy ładnie wystygnie i ładnie przekroi się na blaty.
Ja użyłam tutaj barwnika spożywczego w proszku - użyjcie jaki macie i jadacie, jeśli nie jadacie sztucznych barwników dodajcie soku z buraków ale kolor będzie trochę inny.
Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta.
Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać mascarpone.
Zachęcam do spróbowania.
Red Velvet z kremem i marakują.
Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego + 1 łyżeczka sody
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 500 g serka śmietankowego twardego lub mascarpone
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1 marakuja
Przygotowanie ciasta:
- Miękkie masło utarłam z ksylitolem na białą, puszystą masę.
- Jeśli używacie cukru to wsypcie go zamiast ksylitolu.
- Dodałam wanilię, wymieszałam.
- Teraz dodawałam po 1 jajku i miksowałam.
- Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodałam 1/3 porcji mąki i 1/2 jogurtu, wymieszałam mikserem.
- Dodałam 1/3 mąki, resztę jogurtu i na koniec resztę mąki, za każdym razem mieszałam mikserem.
- Teraz dodałam barwnik, wymieszałam.
- Ocet wymieszałam w małej miseczce z sodą i jak zaczęła się pienić, wlałam do ciasta, wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjęłam ciasto na blat, odpięłam obręcz a ciasto studziłam góra do dołu na deseczce.
- Gdy biszkopt wystygł przecięłam go na dwa blaty, wierzch ciasta lekko ścięłam abym miała na okruszki na wierzch tortu.
- Śmietanę ubiłam z ksylitolem na puszysty krem.
- Wymieszałam ubitą śmietanę z serkiem, ksylitolem i sokiem z cytryny.
Przygotowanie tortu:
- Na paterze ułożyłam jeden spód, posmarowałam 1/3 kremu, nałożyłam drugi blat, posmarowałam 1/3 kremu a resztą kremu posmarowałam bok tortu.
- Na wierzchu posypałam okruszkami z odciętego wierzchu.
- Potem wprost na ciasto wydrążyłam widelcem pestki z połówek marakui.
- Tort wstawiłam na godzinę do lodówki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Nad stawami w Śladkowie Małym |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.