Przepis jest prosty a jak lubicie ostre i pikantne tapas te placki przypadną Wa do gustu.
Zapraszam zatem na przepyszne placki prosto z Andaluzji.
Placki z bobu i szynki serrano po andaluzyjsku.
Składniki:
Placki:
- 250 g obranego ugotowanego bobu - miałam mrożony
- 100 g posiekanej szynki serrano
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka mąki
- 1/2 cytryny
- sól morska
- oliwa z oliwek do smażenia
- świeżo mielony czarny pieprz
Dip miętowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sól niebieska perska do smaku
- 1 gałązka mięty polej lub innej
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie placków:
- Ugotowany, obrany bób wrzuciłam do misy malaksera, dodałam posiekaną szynkę serrano, wędzoną paprykę, posiekaną chili i sok z połowy cytryny.
- Zmiksowałam wszystko aż masa zrobiła się konsystencji bułki tartej.
- Wyjęłam masę na miskę, dodałam mąkę, sól i pieprz i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Z masy formowałam placki i smażyłam na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Jogurt wlałam do miski, dodałam listki mięty polej - jest to aromatyczna mięta z posmakiem cytryny - dodałam perską sól i czarny pieprz, wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
- Placki podałam z zimnym sosem miętowym.
Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!"
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa kamienica w Chmielniku |
2 komentarze
Szczerze mówiąc takich placuszków jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić Claudio, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.