Ja wielbicielka serników Wam to mówię, jest smakowity, idealny do kawy.
Polecam do upieczenia.
Babciny sernik.
Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 125 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 4 łyżki soku z cytryny
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego
- 100 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 5 jaj
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki rodzynków
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Rozpuściłam masło, przestudziłam je.
- Mąkę wymieszałam z sokiem z cytryny, rozpuszczonym masłem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym na kruszonkę - nie zagniatamy.
- Połowę kruszonki wsypałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnęłam do brzegów aby utworzył się brzeg.
Przygotowanie masy serowej.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitego masła dodałam pokruszony twaróg, kaszę mannę i żółtka oraz sok z cytryny.
- Zmiksowałam całość na jednolitą masę.
- Teraz połączyłam masę serową z pianą z białek, delikatnie wymieszałam łopatką.
- Dodałam rodzynki i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
- Na spód wylałam masę serową i posypałam resztą kruszonki.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 70 minut.
- Po 45 minutach sernik nakryłam papierem pergaminowym.
- Upieczony, ostudzony sernik posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis ze starej gazety.
"Podróże małe i duże"
Stara studnia w Domaniewie |
2 komentarze
Apetytu mi narobiłaś na sernik chodziaż niedawno jadłam pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńTakie moje zadanie he he, piecz i zajadaj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.