Zakupiłam mnóstwo ciekawych owoców i zrobiłam z nich salsę owocową, znakomicie nadje się ona do tych małych puchatych racuchów.
Zachęcam do spróbowania.
Drożdżowe racuszki z egzotyczną salsą.
Składniki:
Racuszki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- tłuszcz do smażenia
Salsa:
- 1 owoc tamarillo
- 1 owoc karamboli
- 1 owoc pitahaji żółtej
- 2 dojrzałe figi
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut.
- Potem wymieszałam z jogurtem, cukrem, solą i mąką orkiszową.
- Pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.
- Potem na rozgrzanym tłuszczu smażyłam małe placuszki/racuszki nakładając na porcję pełną łyżkę masy.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
- Przygotowanie salsy:
- Wszystkie owoce umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki, plasterki.
- Polałam miodem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
- Podałam racuchy z owocową salsą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Mix owoców egzotycznych |
2 komentarze
Rzeczywiście egzotycznych owoców zebrałaś piękną galerię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mixy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.