Są mega puszyste i mają rewelacyjny miodowy smak.
Idealnie nadadzą się na śniadanie z kubkiem kakaa czy mleka.
Znakomite będą na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły czy deser przy kawie.
Warto wypróbować przepis który pochodzi z bloga Moje Wypieki, a oryginalny przepis tutaj.
Maślane bułeczki z miodem.
Składniki: 12 sztuk - foremka 22 x 30 cm
- 450 - 500 g mąki pszennej chlebowej - dałam pszenną T 1050
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 240 ml mleka
- 85 g płynnego miodu
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła roztopionego
- 20 g miodu
Przygotowanie bułeczek:
- Drożdże rozpuściłam w mleku, dodałam miód i wymieszałam.
- Teraz dodałam jajo i żółtko, sól i ponownie wymieszałam.
- Dodałam mąkę, na początek 450 gramów i wymieszałam, jeśli jest za rzadkie dosypcie jeszcze mąki ale te 450 gramów powinno wystarczyć.
- Na koniec wlałam roztopione i przestudzone masło i wyrabiałam przy użyciu robota przez 8 minut aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
- Miskę skropiłam olejem i przełożyłam uformowane w kule ciasto.
- Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Moje po godzinie wychodziło z miski.
- Wyjęłam ciasto na blat, ponownie delikatnie krótko wyrobiłam.
- Podzieliłam ciasto na 12 równych części i z każdej uformowałam kulkę.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam w niej kulki ciasta,
- nakryłam ściereczką i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
- Potem piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut, aż się ładnie zrumieniły.
- Masło i miód na glazurę podgrzałam w garnuszku aby się połączyły i gorąca glazurą posmarowałam gorące upieczone bułki.
- Zrobiłam to dwa razy.
- Najlepsze gorące ale wystudzone są idealne.
Smacznego.
Bułki maślano - miodowe wypiekali:
Przepis z Moje Wypieki.
Bułeczki piekły:
Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz
Dorcia w kuchni
Teresa Porankiewicz - Bartkowiak zdjęcie z FB
Jaśminowa kuchnia
Akacjowy blog
Agata Czajkowska zdjęcie z FB
Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz
Dorcia w kuchni
Teresa Porankiewicz - Bartkowiak zdjęcie z FB
Jaśminowa kuchnia
Akacjowy blog
Agata Czajkowska zdjęcie z FB
"Podróże małe i duże"
Biedronka - Manufaktura - Łódź |
W tym zabytkowym budynku w Łodzi na ul. Ogrodowej mieści się dyskont Biedronka.
Pomysłowo wykorzystany budynek.
4 komentarze
Takie bułeczki muszą smakować wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSą obłędne, koniecznie je upiecz Reniu.
UsuńDorotko-piękne bułeczki, bardzo apetyczne, rumiane. Dzięki za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, miło mi było i tym razem że wzięłaś udział.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.