Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser, mięso lub wędlina, grzyby, rukola, szpinak, ale także czekolada bądź konfitura.
Podawałam na blogu przepisy na nadzienie do piadiny już kilka razy ale pytacie mnie o przepis na samą piadinę i oto on.
Łatwa w wykonaniu, szybko się robi a smakuje wybornie.
Do jej produkcji najlepiej użyć smalcu bo to on nadaje plackowi takiej listkowości, olej ani masło tego nie uczynią.
Jeśli jednak z jakiś powodów nie jecie smalcu, użyjcie oleju.
Piadina - włoski podpłomyk.
- 500 g mąki pszennej T 650
- 300 ml dobrze ciepłej wody
- 75 g smalcu
- 10 g soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie piadiny:
- Do misy robota wsypałam mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszałam.
- Teraz dolewałam wodę i dodawałam po małym kawałku smalec, wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne i gładkie ok. 5 minut.
- Potem wyjęłam ciasto na blat i spryskałam ręce oliwą, chwilę jeszcze zagniatałam.
- Ciasto jest miękkie i elastyczne, idealnie się z nim pracuje.
- Uformowałam z ciasta kulę i zostawiłam ją na blacie przykrytą miską na 30 minut.
- Jak ciasto "odsapnie" podzieliłam je na 4 części,
- jeśli chcecie mniejsze placki to na 6 części.
- Z każdej części zrobiłam kulkę a każdą z nich rozwałkowałam na placek ok. 25 cm.
- Super okrągłe placki można wykroić używając odpowiednio dużego talerza.
- Smażyłam placki na suchej patelni, pojawiające się bąble należy dociskać do dna patelni.
- Potem dosmażałam placki na drugiej stronie.
- Placki nie mogą wystygnąć po upieczeniu bo będą się łamać i nie dadzą się zwinąć dlatego zrobiłam tak: na drugą patelnię z pokrywką wlałam wodę, zagotowałam ją i wylałam a patelnia została gorąca i zaparowana.
- Każdy upieczony placek wkładałam na patelnię i zakrywałam pokrywką.
- Moje piadiny podałam z sałatką z radicchio ale tutaj pełna dowolność.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie |
2 komentarze
Wyglada wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.